Sunday, 12 June 2011

Harddisk Storan Terbesar 1 Yottabyte


NSA(National Security Agency) di Amerika Syarikat sedang membangunkan sebuah kawasan seluas 92,903 m2 sebagai tempat penyimpanan hardisk dengan belanja sekitar 2 billion dollar. Pada perancangannya tempat ini akan mampu menyimpan data sebesar 1 Yottabytes yang diramalkan akan direalisasikan pada tahun 2015.

Untuk hard disk aku tak pasti yang terkini, tapi apa yang aku tahu dah ada hard disk sebesar 1 Terabyte (TB). Korang pasti tertanya-tanya Yottabytes sebesar manakan? Sesapa yang pernah belajar digital mesti tahu basic pengiraan ini.

. 1 Bit = Digit Binari (10101…)
· 8 Bits = 1 Byte
· 1000 Bytes = 1 Kilobyte
· 1000 Kilobytes = 1 Megabyte
· 1000 Megabytes = 1 Gigabyte
· 1000 Gigabytes = 1 Terabyte
· 1000 Terabytes = 1 Petabyte
· 1000 Petabytes = 1 Exabyte
· 1000 Exabytes = 1 Zettabyte
· 1000 Zettabytes = 1 Yottabyte 
· 1000 Yottabytes = 1 Brontobyte
· 1000 Brontobytes = 1 Geopbyte
Ok korang dah tahu besar mana 1 Yottabytes tu.. tapi adakah sebesar 1 YB ni boleh mampu menyimpan seluruh data di dunia?
Hardisk sebesar itu tentu juga akan membuat kita bayangkan berapa banyak hardisk sekarang yang diperlukan untuk mencapai kapasiti tersebut apabila mereka menggunakan hardisk berkapasiti 1 TB sebuah. Kalau kita kira, mereka akan menggunakan sebanyak 1,000 billion hardisk.Besar giler kan…!!!
Tetapi kemungkinan besar NSA menggunakan hardisk jauh lebih besar mengingatkan NSA selalu menggunakan teknologi tercanggih yang biasanya belum ada di pasaran seperti mungkin mereka menggunakan hardisk dengan kapasiti 25 -100 TB sebuah.
Nak simpan apa ya storan sebesar tu? Jika anda berfikir apa akan jadi kalau kena virus. Tentu mereka sudah menyediakan keselaman dan backup yang secukupnya.

No comments:

Post a Comment